Актуално


Начало : Актуално : Google въвежда основен ъпдейт на своя алгоритъм за мобилно търсене

Google въвежда основен ъпдейт на своя алгоритъм за мобилно търсене
21.04.2015


По-малко посещения на вашия web сайт? Нищо чудно.
Google въвежда промяна, която ще засегне милиони сайтове, особено по-малките. Тази стъпка на Интернет гиганта неслучайно наричат "Mobile-geddon".

От днес, 21 април, Google въвежда основен ъпдейт на своя алгоритъм за мобилно търсене, променящ начина на подреждане на web сайтовете, когато потребителите търсят от мобилния си телефон.

Обновеният алгоритъм ще дава предимство на сайтове, които са приспособени за достъп от мобилни устройства - т.е. такива, на които има повече текст, лесни за избиране линкове и възможност за промяна на размера на страницата, така че тя се разполага на какъвто и да е екран. Сайтове, които не са приспособени за достъп от мобилни устройства ще бъдат класирани на по-задни позиции, съобщи Business Insider.
Около 60% от онлайн трафика сега се генерира от мобилни устройства и Google иска потребителите да имат положителен опит, когато избират мобилни линкове.

Компанията обяви, че възнамерява да въведе тези промени през февруари, предоставяйки на разработчиците на сайтове около 2 месеца и изобилие от информация за модификациите, които следва да се направят за да не изчезнат сайтовете от поглед при мобилно търсене.  
Въпреки това се очаква, че обновяването на алгоритъма ще промени доста класирането на сайтовете. Тази инициатива на Google дори беше наречена "Mobile-geddon". "Това наименование има за цел да илюстрира колко "апокалиптична" може да бъде промяната за милиони  web сайтове", коментира пред Business Insider Итай Садан (Itai Sadan), директор на специализираната в разработката на web сайтове компания Duda.

Според Садан, в тази ситуация на най-голям риск са изложени тези, които не знаят за промяната - т.е. компаниите от малкия бизнес.
"На 21 април много малки фирми ще бъдат изненадани от значителния спад на посетителите на техния web сайт. Това ще засегне милиони сайтове", казва той.  
Бизнес начинания, които зависят от това хората да ги намират чрез локализирано търсене - например както ако някой търси "кафене в Сънсайд, Куинс", използвайки телефона си - ще установят, че и физическия трафик в техните обекти намалява, счита Итай Садан.

Всъщност обаче, не само малкият бизнес ще почувства промените. Маркетинг компанията Somo публикува резултати от нейно проучване, според които и доста известни търговски марки ще бъдат засегнати, включително American Apparel, The Daily Mail и Ryanair, освен ако не предприемат мерки за бързо обновяване на сайтовете си.

Източник: cio.bg
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени