Актуално


Начало : Актуално : НАЙ-ГОЛЕМИТЕ врагове на ИТ професионалиста

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ врагове на ИТ професионалистаМоже би мислите, че най-големите врагове на ИТ специалистите са киберпрестъпниците?

Е … има и други :))) - като се започне от разни невежи, облечени с костюми-висша мода, досадни потребители, които са много мощни в тяхната организация и мениджъри-скъперници и се стигне до приятели и роднини, които постоянно имат нужда от безплатна техническа поддръжка.

 • ИТ враг No. 1:   ЩРАУСЪТ 
  Смъртен враг за много ИТ професионалисти са шефовете, които подобно на щрауси “си крият главите в пясъка”, когато стане дума за технологии, а в същото време именно от тях зависят критично важни решения.

  Разпознаване на врага:
  Този отнесен поглед, когато се постави технически въпрос, или начина, по който отварят уста и не казват нищо.

  Най-добрата отбрана:

  Търсете подкрепа от по-висше ръководство. Някой мениджър от “C” ниво трябва да каже: “Така се прави”.

 • ИТ враг No. 2:   СКЪПЕРНИКЪТ
  Независимо дали са финансови директори или собственици на по-малки компании, хората, които са “скъпи на триците и евтини на брашното” все пречат да бъдат направени необходимите ИТ инвестиции. Така вашата работа става много по-трудна.

  Разпознаване на врага:
  Лесно е. Достатъчно е да видите ужасното обзавеждане на офиса или PC-то под Windows 98 на рецепцията. Обаче за да сте сигурни дали това е “скъперникът” задайте му целенасочено въпроса: “как организацията отпуска средства за технологии?”. Ако ви отговорят “нямаме специална политика” или “като ни потрябва нещо си го купуваме” – това е червен флаг.

  Най-добрата отбрана:

  Съберете сведения. Намерете пример за ситуация, в която липсата на ИТ инвестиции се е отразила отрицателно на резултатите на компанията – например, онзи сървър който спря и направи невъзможно обслужването на клиентите в продължение на 2 дни.

 • ИТ враг No. 3:   МОЩНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ
  Всеки ИТ специалист може да разкаже доста случки за хора, които съсипват отдела по поддръжка с въпроси от типа –“кой клавиш да натисна като пише ‘any key’?”. Обаче истинската заплаха идва от потребители, които знаят точно толкова, че да могат да вредят.

  Разпознаване на врага:
  Те може да са облечени, както в костюм от Armani, така и в тениска и бермуди, обаче при всички случаи в едната си ръка имат iPhone, в другата Palm, а в чантата – два лаптопа.

  Най-добрата отбрана:

  Психоатака. Единствения начин да се справите с мощния потребител е, както се казва да му “вземете страха” (т.е. да го респектирате), а после постепенно да го привлечете на ваша страна. Подходът ви трябва да е съобразен и с неговата позиция в корпоративната йерархия.

 • ИТ враг No. 4:   ПОЛИТИКЪТ
  Тъй като значимостта на ИТ нараства действително във всяка организация, офисните политици задължително се опитват “да се понесат по ИТ вълната” и така да стигнат до мениджърското кресло - дори, ако трябва да яздят на гърба ви.

  Разпознаване на врага:
  Внимавайте за мениджъри, които владеят изкуството, с едната половина на устата си да казват едно, а с другата – друго, и то едновременно.

  Най-добрата отбрана:

  Изкопайте си окоп и се опитайте да издържите обсадата. Успешните изпълнителни директори в повечето случаи са ветерани - те могат да разпознаят офисните политици и да ги сложат на място.

 • ИТ враг No. 5:   ИЗПОЛЗВАЧЪТ
  Всеки, който знае поне малко за ИТ, става жертва на този поглъщащ цялото време и търпение враг. Той уж се обръща с “прости” въпроси към вас и докато се усетите се оказва, че вие сте неговата частна поддръжка в режим 24x7. Е да, обаче как да правите едновременно това и за него, и на работното си място.

  Разпознаване на врага:
  Когато такъв тип човек разбере с какво си изкарвате хляба той веднага (а) иска визитната ви картичка, (b) започва да флиртува срамежливо или (c) започва да разказва истории за технически беди.

  Най-добрата отбрана:
  Ако е възможно, преминете в отстъпление. Няма какво да се срамувате – забележите ли такъв враг, бягайте. За съжаление, чето тези хора са ви роднини и все ще налетите на тях на сватба, кръщане и т.н.

 • ИТ враг No. 6:    ТИ / АЗ / НИЕ
  Популярният герой Pogo от комикса на Walt Kelly казва “срещнахме се с враговете, те са – самите ние”. Всъщност, когато нещата не вървят добре, често самите ние сме си виновни.

  Разпознаване на врага:
  Погледнете в огледалото.

  Най-добрата отбрана:
  Назад към тренировъчния лагер. Дисциплината и обучението помагат на ИТ професионалиста да не се поддава на слабите си страни. Обаче, колкото и добре да сте обучени вие и вашите колеги, все пак трябва да работите с потребители, които нямат тази квалификация.Всеки от изброените, ви пречи да създадете нещо наистина значимо, а понякога и изобщо да създадете нещо.


Източник:
нашите приятели от CIO.bg

 
Created and Hosted by BIAnet 2010г. / Всички права запазени